Vlooien en teken

vlooienentekenDe ergste nachtmerrie van een huisdiereigenaar: een krabbelend huisdier met … vlooien! Om van die nare parasieten af te komen, moet u eerst weten hoe de vlo zich voortplant.

Als een vlo uit zijn pop komt moet hij binnen 12 uur bloed hebben om te overleven.
Eerste vereiste daarvoor is bloed van een hond of kat. Helaas voor hem, en gelukkig voor ons,  heeft ons bloed niet de goede samenstelling voor zijn voortplanting (wat overigens niet wil zeggen dat een mens niet gebeten kan worden).
Het huisdier is dus nodig om zich te goed te doen aan bloed, waarna de vlo zal paren en eieren zal leggen. De eerste 3 weken van haar leven is de vlo het productiefst. Als gezonde vlo lukt het makkelijk om na iedere maaltijd zo’n 4 tot 8 eieren te leggen. Vijftig eieren op een dag zijn geen uitzondering. En dan te bedenken dat een vlo een maand leeft; een leven louter bestaand uit bloed zuigen, paren en eieren leggen …..

1

vlo

X

1

dag

=

50

eieren

1

vlo

X

21

dagen

=

1050

eieren.

10

vlooien

X

21

dagen

=

10500

eieren

 

De kleine eitjes vallen uit de vacht van hond of kat en komen overal terecht. Ook wij mensen zijn een grote verspreider. Als een kat of hond op schoot heeft gezeten, plakken de eitjes aan onze kleding. Bij het lopen blijven ze onder schoenen en sokken kleven. Zo verspreiden we de eitjes zelf door het huis en nemen we ze mee als we ergens op visite gaan.

De eitjes zijn grauwwit van kleur en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Na 2 á 4 dagen komen ze uit. Het zijn nu langwerpige larfjes van 0,5 mm dun en 3 tot 5 mm lang. De larfjes houden niet van licht en gaan op zoek naar donkere kieren en spleetjes. De zoektocht naar een geschikt plekje kan 2 tot 3 weken duren. Eenmaal veilig, verpopt het larfje zich. Het hangt van de omstandigheden af wanneer de vlo uit de pop komt. Dit kan variëren van 1 maand tot 1,5 jaar. Trillingen, warmte en vocht zijn prima voorwaarden. Dus de warme, broeierige zomerdagen die wij in Nederland kennen zijn optimaal. En mochten die voorbij zijn, dan wacht de vlo op dat heerlijke voorjaar: nat buiten, toch een zonnetje en ’s avonds de kachel aan. Het klokje is weer rond: tientallen vlooien, klaar om toe te slaan en zich tot duizenden te vermenigvuldigen!

Nu het duidelijk is hoe de vlo te werk gaat, is het voor u  makkelijker om hem aan te pakken. U begint hier het beste mee in het voorjaar als de eerste vlooien uit hun pop komen. Behandel uw huisdier voordat hij gaat krabbelen!
Krabbelt hij al?……Behandel hem dan zeker en zorg ook voor uw omgeving. Dit betekent heel veel stofzuigen om de eitjes uit te bannen én sprayen om de vlooien en larven te doden. (Vergeet uw auto niet.)

Voordat u met vakantie gaat, is het verstandig uw huis grondig te behandelen. Het voorkomt dat u besprongen wordt bij thuiskomst. Want tijdens uw afwezigheid vinden er geen trillingen plaats. In huis houdt de pop zich rustig tot het moment waarop u de deur opent en het huis weer betreedt. Samen met vele van zijn kameraden bespringt hij, hongerig naar bloed, u en uw huisdier.

Voordat u concludeert dat dit artikel alleen over vlooien gaat, wil ik u er nog op wijzen dat de vlo een tussengastheer van de lintworm is. Doordat uw huisdier zichzelf bijt en likt om van de jeuk af te zijn, krijgt hij vlooien binnen. Zo raakt hij besmet met de lintworm. Vlooien en lintworm gaan altijd samen!